Ostale novosti

Veliki dan hrvatskog športa III

Male dvojbe velikog dana hrvatskog športa (preuzeto sa stranica VSZ-a)

4. siječnja 2012.

HOO računa na veslačku medalju u Londonu, ali ne zna – u kojoj posadi?!

ZAGREB

Nova vladajuća politička garnitura i poneki novi laureat bili su jedine veće «novosti» na HOO-voj svečanosti Velikog dana hrvatskog športa, na kojoj nisu izostale ni neke «stare nepravde», posebno prema veslanju.

Nakon što su administrativnom odlukom prije dvije godine «najžuljevitiji šport» (prema ocu hrvatskog olimpizma Franji Bučaru – jedan od temeljnih ili stožernih športova uopće), gurnuli u kategoriju plesača, wushu i nanbudo vježbača te «svih drugih vrsta hobija», HOO-ovci su se «potrudili» javno prezentirati neznanje o vlastitim olimpijcima za London 2012. Tako su u nominacijama za neselektivnu i definitivno kaotičnu kategoriju «Najbolji športski par, štafeta ili posada» ponajveće adute za olimpijsko odličje – veslače četverca na pariće, diletantski proglasili - četvercem bez kormilara.

Nije problem kada voditeljica svečanosti pred svekolikim TV-auditorijem upita jedriličara – je li lakše veslati ili govoriti u izravnom televizijskom prijenosu?!

To je «probavljivo», i zbog simpatičnosti voditeljice, i zbog samog odgovora («veslati!»), kojim je jedriličarski dobitnik Trofeja za fair-play «gentlemenskom gestom prema nedovoljno upućenoj dami» dodatno potvrdio da je nagrada u pravim rukama.

Problem je kada krovna udruga hrvatskoga športa na televizijski prezentiranom događaju tako «početnički» pogriješi u objavi discipline svojih jakih olimpijskih aduta. Jer veslanje nije od jučer, olimpijska odličja Hrvati donose gotovo cijelo stoljeće, a od državne neovisnosti redovito sudjeluju na olimpijskim igrama.

Jedan legendarni veslački olimpijac prokomentirao je HOO-ov «gaf» ironijom: Ma, dobro je, pogodili su koliko ih ima u čamcu!

Ruku na srce, «pogodili su» HOO-vci i jedriličarsku klasu (470) u kojoj se natječu laureati Šime Fantela i Igor Marenić, ali sa zbunjujućom kategorijom u kojoj su oni sportaši godine teško ćemo postati «optimisti». Jer, primjerice, Sportska televizija je na teletekstu objavila da su Fantela i Marenić najbolji sportski par (prije bi to mogli biti rukometaš Ivano Balić i odbojkašica Mirela Delić ili veslači Damir Martin i Karla Milošević!), većina ostalih medija, pak – da su najbolja posada. Za «najbolju štafetu» vjerojatno će konkurirati dogodine, kada im članovi četverca na pariće (ujedno i bez kormilara!) olimpijskim odličjem planiraju uzvratiti za ovogodišnje «otimanje» nagrade.

Ovoj kompromisnoj kategoriji, koja već drugu godinu zaredom služi da se vaterpolistima ne ugrožava momčadski trijumf, najbolje je dati ime «Čamac godine», tako HOO neće mučiti dvojbe o nazivu i članstvu (posada), a ostavljen je prostor i za laureate iz kajaka. Na velika vrata, kroz jednu od četiri udarne kategorije, u HOO-ove su nominacije dospjele i – «varalice» te su nogometni krugovi vjerojatno odahnuli – nema ih samo kod njih. Kada već ni veslači, ni jedriličari nisu momčad, prema kriterijima HOO-a, to jesu članovi hrvatske reprezentacije u ribolovu pastrve na varalicu s obale, a red bi bio i da ulovljene «pastrve» (hrvatski se one zovu – pastrmke!) konkuriraju za neku kategoriju laureata HOO-a. Jer tko može pastrmkama zanijekati sudjelovanje punim bićem u sportsko-ribolovnom događaju, koji, eto, podrazumijeva i nesportske rekvizite. Štoviše, «sirotice» stavljaju i život na kocku zbog olimpijskog postulata «važno je sudjelovati»? Jedini im je problem, kao i nekim drugima u HOO-ovim izborima, što se daju - varati...

Vinko Knežević (sa stranice VSZ-a)