Ostale novosti

Olimpijske igre

Novosti s Olimpijskih igara

26. srpnja 2012.

2. kolovoza 2012.

Dok se naši veslači pripremaju za sutrašnja finala A i C, danas su završene tri finalne utrke. U dvojcu na pariće naši prijatelji Čop i Špik ponovo su uzeli medalju, ovaj puta brončanu. Nažalost iako su cijelo vrijeme vodili (a možda baš zato) u finišu su ih prešli prvo talijani, a onda i Novi Zeland. Ovi posljednji primjer su kako se ne treba veslati, a ipak su olimpijski pobjednici. Čopu je uz zlatnu i srebrnu ovo druga brončana medalja s za njega šestih Olimpijskih igara, a Špik sad ima komplet iz četiri nastupa.

Slično kao i Čop, prošao je Ebbensen u LM4-, u uzbudljivoj i do kraja neizvjesnoj utrci u kojoj je po prvi puta na Olimpijskim igrama pobijedila neka posada Južnoafričke Republike, danas ispred Velike Britanije i Danske.

U osmercu su sigurno slavile veslačice SAD ispred Kanade i Nizozemske.

Norvežani su u 2x pobijedili u jakoj konkurenciji u B finalu.

 

1. kolovoza 2012.

Ono što najviše veseli je odlično veslanje, stabilnost i samopouzdanje. Svi jedva čekamo petnaesti start četverca ove godine u finalu Olimpijskih igara. Dosadašnjih četrnaest završilo je pobjedom ...

Odlična utrka u kojoj su naši pokazali zrelost koja se osim na stazi očituje i u izjavama Valenta i Martina nakon utrke. U utrci, koju su opet poveli Rusi, našima je najvažnije bilo uhvatiti dobar ritam pri tempu 35 - 36 zaveslaja u minuti. Nakon što su na pola staze počeli hvatati Ruse, koji očito ništa nisu naučili u ovih nekoliko godina koliko ih pratimo, Valent i društvo "lako" su pobijedili ispred Australije i Velike Britanije. U drugoj skupini sigurno su pobijedili Nijemci naši glavni konkurenti u finalu. U petak je konačno i to dugo očekivano finale.

Marija u petak ima utrku u C finalu. Njemu su najveći konkuretni za prvo mjesto Stephansen, laki skifist iz Danske i Loliger Salas iz Meksika. Očekujemo dobru utrku i nadamo se pobjedi.

Sutra će najbolja utrka biti finale dvojca na pariće u kojoj nastupaju i naši susjedi i sparing partneri četverca Čop i Špik. To je jedna od najujednačenijih disciplina u kojoj su se dogodila i najveća iznenađenja - Njemačka, Francuska i Norveška nastupaju u B finalu!

Po običaju čekamo komentar i poneku fotografiju od nekoga iz Londona.

 

30. srpnja 2012.

Trećeg dana Olimpijskih igara dobivamo ponešto svježih informacija ravno iz Londona. Kao što se već moglo čuti u medijima, veslači su odvojeni od olimpijskog sela te bi se moglo reći da imaju svoje malo privatno selo. Budući da su tamo smješteni samo veslači, na neki način im je kao na svjetskome prvenstvu, ali zato atmosfera, organizacija, osiguranje i brojne druge pojedinosti upućuju na to da je riječ o nečemu mnogo mnogo većem od jednog svjetskog prvenstva. Naši su veslači vrlo zadovoljni smještajem. Svatko se može u miru opustiti i odmoriti budući da je svatko sam u sobi. Slobodno vrijeme provode u isto tako odlično opremljenim igraonicama koje možete pogledati na slikama. Hrana je ukusna i raznovrsna pa svatko nađe nešto po svome ukusu, a količine su neograničene tako da gladnih zasigurno nema.

Do staze imaju 40 minuta vožnje, a putem do Eatona prolaze i kraj poznatog Windsor dvorca. Staza je vrhunski opremljena, nova, tribine prepune (već prvog dana natjecanja bilo je čak 30 000 gledatelja!), atmosfera nevjerojatna, ali to ste mogli i sami osjetiti ako ste pratili utrku naših momaka. Do koje je mjere staza modernizirana govori i zanimljiv podatak da su Englezi kamere na startu postavili čak i u bove! Također su se mogle primijetiti kamere postavljene iznad staze na užadi koje su omogućile one odlične kadrove iz ptičje perspektive. Srdačnih i ljubaznih volontera na svakome koraku, a osiguranje pri ulasku u selu nevjerojatno. Naime pri ulasku u selo bus prolazi kroz četiri kontrolne točke gdje vojska i policija buseve pregledavaju odozgo, odozdo te uz pomoć pasa koji dodatno pronjuškaju da li je sve po propisu. Što se vremena tiče, u Londonu ih je dočekalo netipično vrijeme – sunčano i vruće uz temperature do 30 stupnjeva. Sad već vrijeme više sliči onom prepoznatljivom vremenu za to područje – promijenjivo; kišovito i sunčano uz poprilično hladna jutra od oko 10 stupnjeva. Dečki kažu kako je engleski četverac bez glavna atrakcija, kako svi pričaju o njima, svi navijaju i medijski su vrlo popraćeni.

Što se prve utrke tiče, dečki su zadovoljni rezultatom, trka je bila teška, a pomalo su iznenadili i Poljaci koje se, unatoč godinama, još uvijek ne smije podcjenjivati. Ističu kako ima stvari koje mogu popraviti u naredne dvije utrke. Kažu kako im je kroz sredinu utrke nedostajalo pravog ritma i čvrstog provlaka. Kao što se dalo primijetiti, na utrci je puhao mit, te su stoga uvjeti na stazi bili jednaki svim posadama, no ponekad im na stazi zapuše bok te je stoga bitno odveslati što bolje i izboriti se za najbolju stazu. Nestrpljivo iščekuju polufinale čije su grupe izašle nedavno. Njihova je polufinalna skupina dosta teška, naime osim njih, vrlo kvalitetne su ekipe Australije, Rusije i Velike Britanije, a ne treba otpisati ni Novozelanđane i Švicarce. Budite uz naše dečke u srijedu, 1.8. u 11:40 po našem vremenu. Utrku možete ju pratiti na HRT2 ili na http://www.eurovisionsports.tv/london2012/.

U prilogu (Vezana galerija na dnu stranice) je nekoliko Valentovih fotografija, a ostale fotografije sa staze možete pogledati na http://www.row2k.com/.

HP

 

28. srpnja 2012.

U prim utrkama sve je prošlo očekivano pobjedama Rusije, Hrvatske i Njemačke. Nakon prve utrke izgleda da neće biti prevelikih problema u polufinalu u srijedu. Ova pobjeda daje našoj posadi i dobru stazu u polufinalnoj utrci. Isto vrijeme kao naša posada ima i posada Njemačke koja se nije morala posebno truditi u posljednjoj skupini. Izgledalo je da se vjetar iz utrke u utrku pojačavao, no laka pobjeda Njemačke s odličnim vremenom znači da su glavni konkurenti našoj posadi. Potpuno je razočarala posada Italije u prvoj skupini.

I Mario je s lakoćom prošao u četvrtfinale.

 

27. srpnja 2012.

Naša veslačka ekipa sretno je stigla u Eaton na veslačku stazu Olimpijskih igara XXX. olimpijade. Objavljene su i grupe za prednatjecanja u subotu.

Uz svu organizaciju putovanja, Croatia Airlens uspio je zagubiti 70 torbi, no i to je riješeno. Golub je javio da je sve odlično, hrana, smještaj, jedino Brale nije zadovoljan s teretanom (u kojoj bi on pazio na svoju kilažu). Dečki (četverac) su prvi trening odradili malo ukočeno, ali danas su se opustili i Brale je zadovoljan. 

Iako je to dosta nezahvalno slijedi mali pregled glavnih konkurenata naših veslača. Počnimo s četvercem na pariće kojem su glavni konkurenti vršnjaci iz Njemačke. Njemačka posada je već tri godine uglavnom za malo druga iza naših. Oni su jedini koji su u proteklle dvije sezone tri puta uspjeli pobijediti naš četverac (jednom u polufinalu). Ove godine popravili su se izuzetno brzi Rusi, a zbog iskustva imaju prednost pred ostalim posadama u ovom pregledu. U ruskom četvercu veslaju Fedorovtsev i Svirin, olimpijski pobjednici iz Atene, a uz njih je sedmi u Pekingu bio Morgachev. Slijede Italija (s Ranieriem koji je bio 2. u Pekingu), Australija, Velika Britanija, Poljska (olimpijski pobjednici), te ovogodišnji hit Estonija. Već ih je nabrojano osam, a ni ostali nisu bez šansi. Bit će izuzetno ujednačeno ploufinale, a često je teže ući u finale nego kasnije osvojiti medalju. U skoro svakoj posadi nalazi se barem jedan veslač s olimpijskom ili svjetskom medaljom. Četverac na pariće u prvoj utrci vesla u jakoj skupini i ako sve bude kao što očekujemo trebali bi izravno ući u polufinale, a NZ na popravne utrke.

Mario je ove godine imao jako malo nastupa; izbornu utrku samaca, Croatia Open i kvalifikacijsku utrku za OI. Trener Milinković i Mario smatraju da je to dosta. Znamo da je dobro trenirao, željan je dokazivanja, a uspjeh bi bio ulazak među dvanaest samaca. Favoriti su Drysdale i Synek, a tu su i Hacker, Campbell, Rodriguez, Karonen, Griskonis, Tufte, … Već će četvrtfinale biti dosta uzbudljivo, pogotovo za nas. Pema dosadašnjim rezultatima Mario bi također trebao proći u četvrtfinale.

GN

 

Vezana galerija

Predsjednik Skupštine HAVK Mladost saziva zasjedanje Izborne Skupštine u četvrtak 28. ožujka 2024. u 19 sati u Veslačkoj 26.

Više


Kalendar natjecanja u 2023. godini

Kalendar HVS-aFISA-e.