Ostale novosti

Izborna U23

Izborna regata za seniore do 23 godine

2. srpnja 2012.

Nastupili su1xLSŽ - Helena Pavković, 2xSŽ - Karla i Marcela  Milošević, 2xLSM - Vedran i Luka Radonić, 2-LSM - Marijan Filipović i Krešimir Kavčić, 1xSM - Tomislav Rubinjoni, 1xSM - Mihovil Kotoraš, 4-SM - kombinacija Jadrana iz Zadra i Istre, te juniori Zagreba u 4-.

U subotu s početkom u 19 sati svi su vozili hendikep, 4 puta po 1000 m (?) na zadanom tempu. Gledateljima i većini trenera nije bilo baš jasno što se događa i što se želi postići. Ako se htjelo vidjeti tko je izdržljiviji i bolje podnosi umor ovo ima smisla, no izvlačenje vremenskih normi 12 sati nakon 4 x 1000 m na 35°C sigurno je utjecalo na nedjeljne rezultate. Nakon 4x1000 m uslijedio je sastanak trenera, a ujutro su odveslane utrke u kojima je trebalo ostvariti normu. Uska staza i lopoči (zapravo lokvanji) doveli su do toga da se Kotoraš prevrnuo, Rubinjoni lutao po stazi, a 2-LSM u zadnjih 500 m naglo skrenuo. U drugoj utrci juniori Zagreba, koji su se u ovim utrkama našli kao bi se pokazali u 4-, veslali  su opasno blizu otocima prije spomenutih lokvanja.

Izbornik je konačno jzaključio da je najbolji 2xLSM, a još su zadovoljili Helena, 2-LSM, 4-SM i 2xSŽ svi s B normom. Samci seniora nisu prošli, a 4- Zagreba će nastaviti u 2x i 2-. Mi imamo malu primjedbu na ocjenu nastupa 2-LSM koji je prema našim saznanjima u subotu bio najbolji.

Tako sljedeći tjedan na put u Trakai od mladostaša idu sve tri lake posade i trener Marko Dragičević, od kojih očekujemo barem jednom A i dva B finala.

Istovremeno na Peruči olimpijci odlično rade, o čemu više uskoro.

GN


Gotovo istovremeno kao i gornji članak, nastao je i drugi (od drugih autora) pa i njega prenosimo.


Članak je napisao Josip Justinić. Pisao sam na osnovu onoga što sam vidio, pročitao i čuo. Pri tome sam napisao nekoliko netočnosti na koje upozorava gospodin Krešimir Petrović, trener Trešnjevke na stranici VK Trešnjevke. Naravno da ispravljam netočnosti i zahvaljujem na upozorenju. Ujedno napominjem da je tekst moj, a ne neko službeno mišljenje Mladosti, da pišući tekst nisam imao nikakove primisli o kojima govori, oprosti na familijarnosti, Kempes; da posebno cijenim sestre Milošević, i kao sporatašice i kao osobe. Naravno da treneri i veslači znaju više tako da i ostale komentare treba shvatiti kao komentare gledaoca, ne stručnjaka.

 

U subotu, 30. lipnja i nedjelju, 1.  srpnja na Jarunskom jezeru održana su kriterijsko - kontrolna mjerenja za hrvatsku izbornu vrstu u veslanju za veslače do 23 godine, popularno zvana "crta".

Ideja je bila da se u subotu održi jaki trening od 4 x 1000 metara u zadanom tempu, 1x, 2x, i 2- u tempu 28 u prvoj dionici, 30 u drugoj, 32 u trećoj i 34 u zadnjoj, a četverci na pariće i četverci bez kormilara 30, 32, 34 i 36 zaveslaja u minuti. Kretalo se iz zaleta sa 1250 metara, sa ubrzanjem do 1000 netara odakle se mjerilo vrijeme do 2000 m. U jednoj grupi veslali su 2xLM, 4-M i 4-MJ, u drugoj 1xLŽB, 2xŽB, 1xMB i 2-MB. Sporije discipline dobivale su uobičajenu prednost na startu, mada je ona, zbog letećeg starta, bila samo približna.

Trening je trebao provjeriti prirast brzina u odnosu na povećanje tempa, brzinu na određenom tempu, a zajedno s nedjeljnom utrkom na 2000 metara trebao je pokazati fizičku pripremljenost veslačica i veslača za sistem utrka, eliminacija i finala kakav je na Svjetskom prvenstvu. Navodno su Nijemci razradili tablicu po kojoj vrlo dobro predviđaju ponašanje posada na svjetskim natjecanjima na osnovu gore navedenih pokazatelja.

Subotnji trening ukazao je na iste slabosti koji se javljaju svake godine na crti: improvizacije s mjerenjem vremena, neke posade ne razumiju cilj treninga odnosno utrke, lopoči.  

Vrijeme je bilo mirno, Jarun jako topao, uz mali, nevidljivi kontravjetar  i velike, vidljive i nevidljive lopoče.

Sudjelovali su

  • BLŽ1x, Helena Paković, HAVK Mladost
  • BLŽ2x, Marcela i Karla Milošević, VK Trešnjevka i Korana
  • BLM2x, braća Vedran i Luka Radonić, HAVK Mladost
  • BLM2-, Marijan Filipović i Krešo Kavčić, HAVK Mladost
  • BM4-, kombinacija Jadrana iz Zadra i Istre iz Pule
  • BM1x, Mihovil Kotoraš, Jelsa
  • BM1x, Tomislav Rubinjoni, VK Trešnjevka
  • BJA4-, juniori VK Zagreb

"A" normu je ostvario BLM2x, a  „B“ normu BLM2-, BLW1x, BM4- i BW2x.

Helena Pavković, koja je imponirala lijepim, tehnički dotjeranim veslanjem i u petak i u subotu izveslala je 8:05.

Luka i Vedran Radonić u 2x laki veslači pobijedili su u hendikepu s četvercima sa 6:38, tj."B" normom, a kako imaju "A" normu iz Beograda i InetrCity-a, bilo im ječeno im je da niti nisu trebali vući, ali su oni to sami htjeli.

Marijan Filipović i Krešo Kavčić 2-LSM U23 išli su 7:08, do 1500 za "B" normu, ali sporo zadnjih 500 m, čini se zbog lopoča, pa im je to uzeto u obzir.

Mihovil Kotoraš se prevrnuo nakon petnaestak startnih zaveslavaja, zakvačio bovu i okrenuo se,  a Rubinjoni na 1200 uhvatio lopoč, promijenio nekoliko staza i odustao, tako da niti jedan skif ne ide na Svjetsko prvenstvo. Rubinjoni je inzistirao na skifu, a vjerojatno bi u većoj disciplini bio stabilniji i pouzdanije davao što može, a može. Kotoraš je bio nabrušen i uvjeren da će ovaj puta dobiti Rubinjonija i bilo mu je jako žao što je utrka ovako završila. Možda se utrku moglo ponoviti ili ih iskušati u dublu?

Karli i Marceli Milošević je u 2x malo nedostajalo do "B" norme, ali im je norma priznata. su izveslale "B" normu i bile nadomak "A" norme. Tek su 2 tjedna u dublu skupa. Veslale su nisko, jedva 31 zaveslaj u minuti što za ženski dubl nije baš neka visina, ali su prestizale druge čamce. Sigurno imaju puno prostora za napredak.

Juniorski četverac bez kormilara Zagreba, trenera Čuljka, došao je nešto iza seniorskog četverca bez kormilara Zadra i Pule. S njima su u trci bili naši u 2xLSM i došli nekih dvije dužine ispred četveraca. Čuljak će vjerojatno svoj juniorski četverac, iako je pokazao više nego što su pokazivali u dublu ili dvojcu, ipak raspoloviti u dubl i dvojac jer se tako osjeća sigurnije i misli da su veće šanse da nekome "krene". 

Zanimljivo je da Karlo Udovičić, 91. godište i jedan od najboljih seniora na rimenu u Hrvatskoj, nije niti u jednos posadi. Koliko je sam tome doprinjeo, a koliko situacija, teško je reći. Svakako bi mu u U 23 četvercu trebalo biti mjesta. Osim dobrog rezultata na ergometru krasi ga izvrsna tehnika i osjećaj. On je s Bogdanom na rimenu ove godine bio prvi dvojac, tek su jednom (ili dva puta?) izgubili od Skelina.

Sretno u Litvi!
Svjetsko prvenstvo počinje 10. srpnja, vidi http://trakai2012.comhttp://www.worldrowing.com/events/2012-world-rowing-under-23-championships

JJ

 

Vezana galerija