Ostale novosti

Prve izborne utrke

Izborne utrke održane u subotu 31. ožujka na Jarunu

30. ožujka 2012.

Na izbornoj utrci (rezultati) nastupili su brojni mladostaši. U juniorskom samcu drugo i treće mjesto zauzeli su Roko Šitum i Tomislav Šain. Pobjedio je izvrsni Ante Ančić iz Mornara. U dvojcu juniora je pobjedio VK Zagreb, a mi nismo imali predstavnika. U samcu seniora A prvo i drugo mjesto nije bilo u pitanju, a do zadnjeg metra vodila se tijesna utrka između Marija Vekića i Martina Sinkovića. U dvojcu bez kormilara za seniore Skelini su izuzetno snažno krenuli i iskusno završili utrku. Kombinacija Udovičić-Bogdan se spetljala u staru i dok su se snašli Skelini su bili nedostižni. Nedostajao je dvojac Iktusa, a zašto valjda zna izbornik. Kod samaca seniora B očekivano je pobjedio Rubinjoni iz Trešnjevke, a Gardijan je u potpunosti zadovoljio drugim mjestom ispred Koturaša. U lakim seniorima potpuna dominacija mladostaša. Vedran ispred Luke, za njima Marijan, a na petom mjestu još neoporavljeni Krešo. Na kraju Helena je sigurno pobjedila Karlu Milošević i dvije lake veslačice.

GN

A pristiga je i Radovanov komentar:

Kao i obično, u tišini, bez puno najava i pompe, bez publike (osim samih veslača i najužeg kruga poznavalaca veslanja) vukle su se utrke za izbornu vrstu. Svi koji nešto misle u veslanju u Hrvatskoj, jedni protiv drugih, poredali su se na crtu da pokažu što znaju i mogu. Svrha je slaganje reprezentativnih posada. I vjerujemo da je svrha postignuta, da su oni koji su trebali da su i doznali ono što su htjeli.  Ipak je šteta da se svemu nije poklonila malo veća medijska pozornost, jer su ovakve trke kudikamo zanimljivije za gledatelje od recimo državnog prvenstva na kojem svi pobjegnu od svakoga tražeći sigurne bodove. Ipak, većih iznenađenja i drame nije bilo.
Ujutro po mirnom jezeru, u tišini koju je narušavala tek rijetka dreka trenera na biciklima, nizala su se predtakmičenja ili borbe za bolju stazu. Mali vjetrić nije smetao, samo je usporio postignuta vremena na cilju. U predtakmičenjima je bilo nešto kalkulacija, no oni koji su previše kalkulirali zaista su u poslijepodnevnim finalima propustili priliku da se pokažu kroz bolju stazu, jer je zapuhao znatni bočni kontra vjetar. Princip izbora staze i vjetar doveli su do toga da su trke uglavnim i završavale s dijagonalno poredanim čamcima u cilju. Građani su poslijepodne u velikom broju šetali po lijepom vremenu duž jezera i uglavnom nisu shvaćali da se upravo ovdje pored njih događa nešto zanimljivo i važno. Tek u koliziji s hordom bicikla koji su pratili utrke shvatili bi da se nešto događa, no i dalje nisu znali što. Nisu znali da upravo pored njih članovi našeg reprezentativnog četverca skul međusobno odmjeravaju snage, ili da legendarna braća Skelin pokušavaju vratiti svoju reputaciju pored mladih lavova koji dolaze. No, tako je to u veslanju.

U seniorskim skifovima Damir Martin je bio superioran. Snažan, sigurnog i efikasnog zaveslaja, po kontra vjetru bio je nadmoćan. Slijedo ga je Valent Sinković. Martin Sinković je kroz nešto težu stazu (no sam ju je "zaradio" u predtakmičenju) vodio bitku s Mariom Vekićem. Za njima je došao David Šain. Vito Čavrlj u skifu nije uspio realizirati svoj potencijal.
U seniorskom dvojcu bez kormilara nakon rezerviranog predtakmičenja, kad su brži bili Udovičić i Bogdan, Nikša i Siniša Skelin su u finalu po kontra vjetru bili jači i pobijedili. Treći su bili braća Begović.
U skifovima senora B iza Rubinjonija je došao Boris Gardijan.
U skifovima za lake veslače uvjerljivi su bili braća Radonić, Vedran nekih 5 sekundi ispred Luke. Marijan Filipović je bio treći, a Krešimir Kavčić, u nešto lošijem izdanju nego što smo navikli, bio je peti. 
U skifu za seniorke triumfirala je Helena Pavković.
U junioriskim skifovima ispred naših Roka Šituma i Tomislava Šaina (koji je još mlađi junior) pobijedio je sa solidnom prednošću skifist Ančić iz Mornara.
U juniorskim dvojcima bez kormilara pobijedili su Zagrebaši.

Koje se sad kombinacije iz prikazanog naziru, to ćemo tek vidjeti.  
...
Nakon svega trebali su se laki veslači poslagati u dublove i odmjeriti u dvije utrke sa zamjenom čamaca, jer postoji tek jedan prikladan čamac. No, netko je mudro zaključio da to po jakom bočnom kontra vjetru ne treba raditi, već odgoditi za nedjelju ujutro.   

RR

Sljedeća regata je Croatia Open za dva tjedna.

 

Vezana galerija