Članstvo

Počasni članovi

Miljenko Finderle - Fifi, 1930. - 2008.

30. prosinca 2011.

Miljenko Finderle, u veslačkim klubovima diljem svijeta poznat pod nadimkom Fifi, rođen je 19.09.1930. godine u Goli, blizu mađarske granice. Otac učitelj bio je ravnatelj škole a majka učiteljica. Obitelj se kasnije preselila u Karlovac, potom u Zagreb. Ovdje je Miljenko završio gimnaziju i diplomirao na Ekonomskom fakultetu.

Prvo radno mjesto obnašao je u GEOTEHNICI, odlazi u Lahore, Pakistan. 1965. godine ženi se suprugom Mirjanom te je kao službenik INGRE premješten je u Tanzaniju. Nekoliko godina radi u Zagrebu, te potom biva premješten u Gladbeck, u SR Njemačku, kao direktor tvrtke Gladbecker Monatge und Baugesellsaft .

Nakon 5 godina vraća se sa obitelji (suprugom Mirjanom i sinom Dariom) u Zagreb, te 1978. godine počinje sa izgradnjom SRC Jarun, čiji je bio i prvi direktor.

Sportsku karijeru započeo je kao 15- godišnjak upisavši se u veslački klub Gusar. Kasnije je prešao u AVK Mladost. Dva puta je bio državni prvak u četvercu sa i bez kormilara, te u dvojcu. Veslao je i u osmercu. Bio je dvostruki prvak Zagrebačkog sveučilišta u krosu, dva puta sedmi na atletskim prvenstvima Jugoslavije u srednjoprugaškim disciplinama, nastupao je i kao skijaš. Jedan je od osnivača i igrača rugby kluba Mladost.

Nakon prestanka s aktivnim bavljenjem veslanjem postaje međunarodni veslački sudac, a 1978. godine na Svjetskom veslačkom prvenstvu na Bledu izabran je za člana Predsjedništva FISA-e. Tadašnji predsjednik FISA-e bio je Thomas Keller. Kao član Predsjedništva FISA-e obavljao je dužnost šefa sudačke komisije i doping komisije. U FISI je djelovao 4 puna mandata te se uspio izboriti za Svjetsko veslačko prvenstvo na Jarunu 2000. godine.

Nositelj je brojnih odlikovanja i priznanja među kojima se ističe Nagrada za životno djelo u sportu "Franjo Bučar“ (1993.), a 1996. odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Franje Bučara.

Osim veslanjem, Miljenko se aktivno bavio tenisom, skijanjem te je jedan od osnivača ragbija u Hrvatskoj. Bio je doživotni počasni predsjednik Hrvatskog Veslačkog Saveza.

Miljenko Finderle bio je jedan od najistaknutijih hrvatskih sportskih djelatnika koji je dao ogroman doprinos hrvatskom sportu i prepoznavanju hrvatskog sporta u svijetu. Kao funkcioner sudjelovao je na osam olimpijskih igara i tridesetšest svjetskih veslačkih  prvenstava (juniorskih i seniorskih). Svoj je život posvetio veslanju i svojoj obitelji – supruzi Mirjani, sinu Dariu, snahi Nadi te unucima Luki i Lei. Umro je 31. listopada 2008. u Zagrebu.

 

Vezana galerija