Ostale novosti

Regate 2013

Mladostaši nastupili u Mariboru, Beču i Puli

2. srpnja 2013.

Regata u Mariboru

Iva Katarina Maroević koja je u Mariboru jedina predstavljala HAVK Mladost osvojila je s velikom prednošću 1. mjesto u kategoriji JW14 1X.
Velika zahvala VK Trešnjevka što su Ivu primili u svoj autobus i posudili joj odličan čamac.

 

Noćna regata u Beču


U subotu 29. 6. u glavnom gradu Austrije, na rukavcu Dunava, odžana je regata pod nazivom "VIENNA NIGHTROW". Na regati su sudjelovali naši bivši aktivni veslači, a sada rekreativci Antun Roca, Domagoj Barlović, Hrvoje Šain, Domagoj Šain, Mateo Kanceljak, Dario Sulejmanovic, Krunoslav Šešet te "posudeni"Juraj Gustinčić (bivši veslač VK Croatije koji je uskočio kao zamjena svojem imenjaku iz naših redova koji je morao ostati u Zagrebu zbog obaveza na fakultetu).

Dečki su baš kao i Goran Ivaniševic dobili pozivnicu na regatu te su se vratili kao pobjednici u konkurenciji sveučilišta. Kako je izgledao put do pobjede možete pročitati u nastavku teksta.

"Bilderi" kako se sami nazivaju ,zbog svojeg druženja u teretani u prostorijama Mladosti, bivši veslači nedavno su ponovno dosta aktivni na vodi. Prije samo dva tjedna prijavili su se na memorijalnu brzinsku regatu na 500 metara te su kroz tri trke dominacije jednostavno pomeli konkurenciju.
Nakon toga dobili su pozivnicu za noćnu regatu u Beču na 350 metara kako bi odmjerili snage sa stranim sveučilišnim posadama. Priznanje se mora odati i organizatorima kojima se ovim putem zahvaljujemo na svemu jer su dečki kao gosti dobili izvrstan tretman. Smješteni su blizu samog mjesta održavanja utrka, te im je dan i čamac kojim su tamo porazili sve svoje protivnike. U petak na dan dolaska, priredena im je  prava dobrodošlica u gradu uz upoznavanje i druženje sa ostalim veslačima na domjenku, a kasnije je pala i čaga u jednom tamošnjem klubu. Ipak, dečki su ozbiljno shvatili predstavljanje Zagreba i svog sveučilišta te su već u 00:30 svi bili u krevetima kako bi bili spremni za trke sljedećeg dana.

U subotu na dan regate svi su već bili na doručku u 7:30 te nakon obilatog unosa hrane, dečki su se uputili na jutarnji trening kako bi malo osjetili čamac koji su dobili za utrku. Nakon treninga osmerac  se ostao družiti na obali te su odradili još malo sklekova i dipseva , a neki su i zaplivali u Dunavu te su svi uhvatili i malo boje tog sunčanog jutra. U zraku se osjetila pozitivna energija i svi su jedva čekali start prve utrke koja je bila na rasporedu u 18:50.

Prva trka.
Na zagrijavanju, prije prve utrke, počela se osjećati mala nervoza. Svi su već bili nestrpljivi.
Konačno, posada Zagrebačkog sveučilišta pozvana je na startni blok. Protivnici nisu izgledali nimalo bezopasno. Zvuk pokojeg kašlja i šum coax boxa parao je nastalu tišinu na startu poredanih osmeraca. Startni sudac prozvao je posade te se upalilo crveno svijetlo na semaforu. U tom trenutku nervoza postiže vrhunac te su svi napeti kao puške. Zeleno svijetlo na semaforu katapultiralo je osmerce koji su gromoglasno počeli stvarati buku .Naš osmerac napravio je solidan ali ne i odličan start. Ipak dečki su počeli izbijati sve više naprijed te su nakon 100 metara imali čak dva čovjeka prednosti koja je i dalje samo rasla . Zatim je sve krenulo po zlu. Kormilar našeg osmerca, posuden iz jednog Austrijskog veslačkog kluba svojim je krivocrtnim upravljanjem kroz trku rušio brzimu broda te su se time izazvale neke greške koje su skoro koštale Mladostaše. Protivnici su poceli naglo nadoknadivati stvorenu prednost te se sve zakompliciralo. Pocelo je udaranje, nemilosrdan provlak te je sve rezultiralo ružnim i agresivnim veslanjem na bovama desnih veslaca.Ipak, kroz cilj prolaze naši kao prvi i to sa samo 60 stotinki prednosti.Umorni ,nakon više psihicki teške trke ,tražio se novi kormilar.

Druga Trka.
Kako bi izbjegli dodatnu trku repasaža i direktno se plasirali u finale,bilo je potrebno biti prvi u drugoj utrci koja je bila na rasporedu odmah sat vremena nakon prve. Osmerac je za tu drugu utrku dobio svojeg novog kormilara - Tenu Kosku koja je došla na regatu kormilariti posadi Trešnjevke te je bila voljna sjesti i našim deckima.To se pokazalo kao dobitnom kombinacijom u vrlo neizvjesnoj utrci protiv domaćih veslaca koju su razbijeni tek u zadnjih 50 metara do čega su se držali u milimetar sa Zagrebackom posadom. Bilderi su pokazali svoju snagu razvijenu u prostorijama Mladosti te isključivo na taj adut prolaze nekoliko desetinki ispred druge posade te se tako plasiraju direktno u finale.
Zadovoljni, ali i dosta iscrpljeni od eksplozivnog veslanja i snažnog finiširanja mogli su mirno čekati svoje zasluženo finale.

Treca trka - finale

Start finala za sveučilišta tempirano je u 23:00 sata pa su dečki uspjeli otići do hotela malo odmoriti i skupiti glave za finale. U hotelu se održalo krati sastanak gdje su malo raspravili o finalu te su odlučili promjeniti nacin na koji startaju. Dosta rasprave bilo je i o "velikim" Poljacima koji su svojom prisutnošću sa prosječnom visinom od 1,97 i prosječnom kilažom od 94+ kila sijali strah i trepet na svoje protivnike. Sa Poljacima se dečki nisu još direktno susreli u istoj trci, ali po vremenima nije bilo neke razlike te su njih najviše i respektirali.
Ozbiljni i nabrijani, naši dečki su krenuli dvadeset minuta prije starta na vodu. Ukrašeni osmerci svijetlecim lampicama kao da je vrijeme Božića, glasna muzika i velik broj veselih gledatelja nisu dekoncentrirali našu posadu koja je odlučno krenula na zagrijavanje na vodu reflektorima osvijetljenog Dunava.
Došašvi na start sve je izgledalo prekrasno: Svijetla na osmercima, na startnim blokovima pa čak i na nekim veslačima na kojima se mogao se vidjeti neki izvor svijetla.
Naši dečki su gorili od želje da osvoje prvo mjesto i ovoga puta nije bilo nervoze, vec su svi bili hladne glave i spremni za paklenih 350 metara.
"Attention!" - najavio je start finala glavni sudac nakon prozivke posada. Zvuk sirene popracen zelenim svijetlom na startnom semaforu pokrenuo je osam vesala našeg osmerca prema zlatu. Start je bio daleko bolji nego u prve dvije utrke, a u osmercu se osjećalo kao da provlači devet ljudi, a ne osam koliko je sve prštalo od snage provlaka. Veliki apetit za pobjedom očitavala se na svakom zaveslaju veslača te je Zagrebačko sveučilište počelo sjajno grabiti prema cilju. Maksimalan napor uložen je u svaki zaveslaj ,a prednost nad ostalim posadama rasla je na očigled.
PRVI!!! Veliko veselje i radost orila se pred više stotina veslaca i gledatelja.Pali su i ogromni Poljaci.
Smijeh i veselje naših  dodatno je podigao atmosferu uz pontone na tribinama kod gledatelja.
Slavlje se nastavilo kasnije na službenoj podjeli medalja i pehara te fotografiranju, a potom su dečki zaružili u organiziranom izlasku u poznatom noćnom klubu.

U Nedjelju su decki uživali u razgledavanju Beča te su se vratili sretno svojim domovima kasno navečer.
Vec danas Bildere možete naci u prostorijama veslackog kluba Mladost kako rade na svojim tijelima te vrlo vjerojatno prepričavaju dogodovštine iz Austrije.

DB (novi autor Domagoj Barlović)

 

Regat u Puli

Nekoliko vetarna / veteranki nastupilo je i u Puli, ali nemamo detaljnijih informacija.

 

Vezana galerija