Ostale novosti

Regate 2013

Croatia Open

13. travnja 2013.

Prvi dan nekoliko izvrsnih rezultata. Pobjeda Vedrana Radonića (1xLSM) druga mjesta Valenta SInkovića (1xSMA), Helene Pavković (1xSŽB) te Petre Omrčen i Ivane Vilenice (2xJŽB). Za pohvaliti je i borben nastup lakih Marijana i Krešimira i pobjedu Tomislava u B finalu juniorskih samaca. I ostali su u jakoj konkurenciji uglavnom odveslali dobro. U nedjelju još nekoliko dobrih rezultata mladih (Iva Katarina i kadeti u 2x), očekivane dvije pobjede braće Sinković u 2x i 4x, te Tomislava i Roka u 4x JMA. Odlični su bili i braća Radonić, Kruno, Josip, Jurica i Borut u 4- JMB i Ivana u 1xJWB. Rezultati.

 

Nedjelja 14. 4. 2013.

Helena nije bila raspoložena za pisanje komentara, zato se Dražen iskazao.

 

Croatia Open 2013. je iza nas. Veličanstvena i odlično organizirana. Jarun predivan, pun čiste svježe vode. Albano staza besprijekorno složena ... Vidjeli smo puno lijepih utrka!
Ali vidjeli smo i kako nisu svima ove zime treninzi bili učinkoviti. Početak je sezone, pa još ima vremena za korekcije ... .

Koncentracija kvalitete je pogotovo u utrkama samaca vrhunska. Suci i organizatori su uložili ogroman trud kako bi regata postala prepoznatljiva u ovom dijelu Europe. Pobijedili su očekivano najbolji: Damir u 1x, braća Snković u dublu, Cro-Expres u 4x.
U rimenu i juniorima situacija je i nakon ove regate još daleko od izvjesne i jasne. Veseli uspješan nastup ekipa iz malih klubova, sudjelovanje puno mladih, te nastup ženskih ekipa Gusara, uskoro i Zadarskog  Jadrana. U većini ostalih klubova su barem deklarativno za žensko veslanje. Slično vrijedi nažalost i za lako, a pogotovo za veslanje invalida. Iako je u većini Statuta izrijekom zabranjena svaka diskriminacija. Uključujući i statut HVS-a, ali bez sankcija za kršenje. Na ovoj regati je nastupilo stotinjak vrhunskih veslača od kojih su većina profesionalni veslači pod posebnim režimom treninga ... Velika je čast svima ostalima koji su uz njih mogli nastupiti unatoč što su tek na početku svoga veslačkoga staža.

Nekima po vjetru nije bilo lako u samcima izveslati 2000 metara niti za 9 ili 10 minuta. Bilo je i kupanja u bistroj hladnoj vodi ... Samo najbolji i najbrži su mogli ovaj vikend do medalja u juniorima i seniorima. Ali mnogima koji nisu bili u A ili B finalu ostaje gorak okus, jer s pravom izaziva sumnju sustav eliminacija za utrke već sa 15 i više, a pogotovo preko 30 ekipa. Ukoliko želimo obraniti kvalitetu regate i organizacijski omogućiti slijedeći skok i u kvaliteti i broju sudionika, morati ćemo promijeniti organizaciju regate za discipline samaca kada broj prijava u kategoriji prijeđe 36. Vrhunska regata Croatia Open će u protivnom postati u nekim kategorijama i disciplinama samo revijalna.

Austria će slijedeći vikend imati svoje izborne utrke. Jer su unaprijed znali kako se neće moći uspješno među sobom u Zagrebu potrkati. Kvaliteta s kojom su došli je za nas jako bitna. Bilo bi velika šteta kada bi primjerice najbolji veslači Slovenije i Austrije zaobišli Croatia Open. Kao što to čine Mađari (trial 15.4.) i Talijani. Niti na Svjetskom prvenstvu juniora ne mogu riješiti pravedan sistem eliminacija. Nismo definitivno dvoranski sport, utjecaj vjetra nam komplicira usporedbu vremena po grupama. Ovaj način eliminacija za veliki broj ekipa nije po pravilima FISA-e.

Postoje više mogućnosti:

  1. ograničiti broj prijava (nije uopće popularno);
  2. tražiti kod prijave očekivano vrijeme i po tome formirati grupe ili
  3. podijeliti npr. juniore A i B primjerice na 2 ili 3 baterije (1x JMA npr: I do 7:30, II do 8:00, III preko) ili odvojiti lake juniore. Naime, zbog slobodnih prijava, razlike su preko minutu, što dodatno remeti suđenje u eliminacijama, jer sudac u čamcu ne može pratiti najbrže.

Varijanta 3 s dodatnom utrkom u petak malo poskupljuje regatu. angažman 10 sudaca po 3-4 sata i povećava troškove smještaja, ali je dugoročno korisna. Naknadno pridošli mogu nastupiti npr. u bateriji II. Većina ekipa je u Zagrebu u petak. Stoga smatram kako bi u petak za sve utrke s preko 36 čamaca trebao biti trial: Od 72 juniorska samca primjerice za subotu bi u eliminacijama za plasman u A finale ostalo najbržih 20 (sustav sličan skijaškim trkačima u sprintu). U toj 2. utrci ( subota ujutro) po grupama bi dvojica ulazila u A i ostala finala + 1 po vremenu. Najsporijih desetak bi trajno otpali nakon prve utrke. Ili npr. oni koji su minutu sporiji od najboljih. Slijedećih 36 ( ili ako je potrebno sa 7 pruga do 49 ) bi po grupama bili uniformnije raspoređeni. Drugi dan bi oni veslali za utješno D finale kroz eliminacije druge divizije.  Podjelom seniorskih samaca na SMA SMB i SML uspješno je smanjen pritisak na SMA.

Za nedjelju je sve puno lakše, jer vidimo tko je koliko jak, a najbolji uglavnom veslaju velike čamce!

Toliko puno truda je ove i proteklih godina uloženo u organizaciju regate. Sada smo na prekretnici! Nastup preko 1000 veslača je respektabilan, ali iznimno zahtjevan. Hoće li regata zasluženo zadržati primat u kvaliteti ili brojnosti? Ili je možda moguće i oboje? Organizatori se moraju dodatno potruditi kako bi najbrži osvojili medalje. A i B finale ne smije biti lutrija, nego u njima trebaju i moraju biti stvarno najbolji.

Svi koji su imali najbolje u eliminacijama nisu imali nikakve šanse. Dodatno su se u nekim grupama poubijali, a negdje su imali lak posao. Pogotovo sam protiv načina eliminacije koji je nepravilan i nepravedan bio u utrci 1x JMA. Smatram kako bi to trebalo apsolutno zabraniti. Opravdanje za to nema. Jer uz toliku koncentraciju kvalitete većina djece je izgorjela.

Trial bi veslali u petak po pravilima Naizgled je slično, ali puno lakše: Za ulazak među 20 ne bi bilo potrebno veslati harakiri utrku. Nakon odmora u subotu prije podne bi ulazila po 2 u A finale, a eventualno još najbrži treći iz eliminacija. Popodne oko 14 ili 15 sati bi ponovno bili spremni za finala, sa dovoljno volje i za bitne nedjeljne utrke. Ovo nipošto nije gubitak vremena, jer bi veslači sa ovim sustavom eliminacija bili zasluženo u A i B finalu, a najbolji bi bili zasluženo zaštićeni jer bi se transparentno, pravilno i puno bolje složile grupe. 

....DS

 

Uz pohvale organizatorima velika primjedba je cirkus na stazi za bicikle. Čudo je da nije bilo ozljeđenih. Smatram da za ovako veliku regatu treba omogućiti nesmetano praćenje utrka biciklima jer je to specifičnost Jaruna (i Münchena). GN

 

Subota 13. 4. 2013.

Ovog je subotnjeg jutra (već u 7.45!) započela naša najveća veslačka regata Croatia Open. Prijave su dosegle brojku od preko 1200 natjecatelja iz 60 različitih klubova i 12 država. Iako su obećavali sunčan i topao dan, velika većina utrka je protekla u jakom kontra vjetru uz guste oblake i pokoju kap kiše. No pred kraj programa, nebo se raščistilo pa su poneki sretnici s utrkom pred kraj programa mogli odveslati po mirnom i sunčanom vremenu.

Odličnih rezultata bilo je u svim dobnim skupinama. Počevši od kadeta kod kojih je Jakov Podolšak završio kao treći u skifu, a Iva Katarina Maroević prva u dublu u kombinaciji s veslačicom iz VK Nove. Osmerac mlađih juniora također je osvojio brončanu medalju. U dublu za mlađe juniorke, drugo mjesto su osvojile Ivana Vilenica i Petra Omrčen. U finale skifa za juniore uspio se probiti naš Roko Šitum, dok je Tomislav Šain pobijedio u malome finalu. O kvaliteti njihova rezultata govori i činjenica da je bilo prijavljeno čak 76 juniorskih skifova! U finale dvojca za mlađe seniore plasirali su se Marijan Filipović i Krešo Kavčić u kojemu su završili na četvrtome mjestu, izgubivši medalju za samo sekundu. Šteta, nije im bilo lako na kontra vjetru protiv ostalih teških veslača. U finale-A dvojca za seniore plasirali su se Stjepan Matić i Karlo Udovičić. Najiščekivanija trka dana zasigurno je bila skif seniora u kojoj je Damir Martin ponovno pokazao svoju kvalitetu. Iza njega došao je Valent Sinković, pobijedivši odličnog Luku Špika. Sekundu iza Špika došao je i Martin Sinković. Braća su još jednom pokazala da su u odličnoj formi. U finalu skifa za lake seniore obradovao nas je Vedran Radonić svojom pobjedom nakon vodstva kroz sva 4 prolaza. Pobijedio je neugodne suparnike među kojima i mladog Siebera (svjetskog prvaka u lakom dublu s prošlogodišnjeg U23!). Helena Pavković završila je kao druga u utrci za B-seniorke, iza Austrijanke i ispred Srpkinje.

Zanimljive utrke nas očekuju i sutra, posebno ističemo dubl i četverac seniora gdje ćete moći vidjeti Cro-express u ovogodišnjem izdanju te isto tako dubl i četverac juniora (Šain i Šitum), nadamo se, nasljednike našeg Cro-expressa za koju godinu. U lakom dublu će veslati braća Radonić, a u dvojcu i četvercu ostali naši seniori. Dođite i bodrite naše veslače i veslačice u borbi za nova odličja!

HP

 

Vezana galerija