Ostale novosti

Umro Boris Beljak, počasni član i dobrotvor našeg kluba

Umro Boris Beljak, počasni član i dobrotvor našeg kluba

6. siječnja 2013.

Boris Beljak, veliki veslač i veliki čovjek, počasni član našeg kluba, umro je jučer, dva dana nakon što mu je pozlilo na Novu godinu.

Boris je rođen 1930. godine. Veslati je počeo u zagrebačkoj Savi, danas Trešnjevci, veslao je i u OFSD Mladosti, danas HAVK Mladost, a za vrijeme služenja vojnog roka, u splitskom Mornaru s kojim je izborio nastup na Olimpijskim igrama 1952. u Helsinkiju. Cijeli je osmerac nakon Olimpijskih igarao emigrirao u Njemačku pa u Kanadu.

Boris se u Novom svijetu nije libio nikakvog posla. Zatekavši se u Kaliforniji otkupio je posrnulu strojarsku firmu za koju je jedno vrijeme radio i od nje stvorio renomiranu privatnu tvrtku A & M s vrhunskom tehnologijom za izradu dijelova za avionsku i raketnu industriju. Oženio se i imao je dva sina. U veteranskim danima vratio se veslanju. Redovito je nastupao na najjačim svjetskim veteranskim regatama, mnogo puta osvojivši neslužbenu titulu svjetskog prvaka u svojoj kategoriji. Na regati u Henley-u uzastopce je osvojio 16 zlatnih medalja, odnosno pobijedio u 42 uzastopna dvoboja protiv najboljih svjetskih veterana u kategoriji!

Upoznavši se s zagrebačkim veteranima počela je izuzetno plodna suradnja s našim, ali i drugim hrvatskim klubovima. Boris je velikodušno donirao čamce, vesla, opremu, veslao u kombinacijama s našim veteranima, sudjelovao u klupskim događajima. I u Americi je bio donator zakladama, posebno pomažući siromašne studente 2011. godine, u Los Angelesu, Boris je dobio nagradu za životno djelo Hrvatske narodne udruge - Croatian National Association.

Izražavamo duboku sućut njegovoj obitelji i dijelimo njihovu tugu.

Zbogom prijatelju!

 

Predsjednik Skupštine HAVK Mladost saziva zasjedanje Izborne Skupštine u četvrtak 28. ožujka 2024. u 19 sati u Veslačkoj 26.

Više


Kalendar natjecanja u 2023. godini

Kalendar HVS-aFISA-e.