Ostale novosti

Natjecanja 2020.

Testiranje na 6 km na ergomteru

5. prosinca 2020.

6. 12. 2020.

IZLAZAK IZ PEĆINE
Možda ovaj moj komentar na Bralićev i Nuskernov tekst (https://www.mladost.hr/15182/testiranje-na-6-km-na-ergomteru) bude poticaj trenerima i veslačima u Hrvatskoj da izađu iz pećine.
Možda.
Naime, kad zatvorim oči i zastanem na trenutak dok tipkam ovaj komentar, vidim Bralića kako stoji na izlazu iz pećine i pruža ruku onima koji su još uvijek unutra (Filipe, možeš li nacrtati, u strip formi, ovu moju viziju?).Ipak, mnogi oklijevaju u prihvaćanju te ruke. Razmišljaju: ako prihvatim tu ruku, iako mi zdrav razum govori da je trebam prihvatiti, što će reći drugi oko mene?Pećina je sigurna, pruža zaštitu od vanjskih utjecaja. Osim toga, tu je gomila drugih koji razmišljaju kao i ja. U gomili je sigurnost. Mislite li zaista da bi Bralić došao na razinu na kojoj je da se kroz svoju karijeru držao sigurnosti pećine?
Dragi treneri, dragi veslači, dragi ljudi koji prčkate oko veslanja na ovaj ili onaj način: imate u svom neposrednom susjedstvu trenera koji je respektiran po svom razmišljanju i inovacijama (vis-a-vis rezultata koje ima, naravno) u veslačkom svijetu više nego bilo koji drugi trener u ovom trenutku. Imate jedinstvenu priliku učiti od njega dok je još tu, "uz rub veslačke staze". Sama priča oko veslanja na statičkom naspram veslanja na dinamičkom ergometru je toliko jasna i čista priča da uz sve napore zaista ne vidim koji su to zdravorazumski razlozi koji bi veslača regatnog pogona stavljali na statički ergometar.
U Sportsko dijagnostičkom centru uvijek pitamo veslače i trenere na kakvim ergometrima treniraju jer ih želimo testirati i dati im parametre za trening koji su najbolje prilagođeni uvjetima u kojima treniraju. Ne želimo ništa nametati. Kako su godine prolazile, svaki put bi se čudio koliko se veslača i njihovih trenera i dalje drži statičkog ergometra kao osnovnog trenažnog operatora. Posebice mi se čini da je to slučaj sa nezagrebačkim klubovima, sa Slavonijom i Dalmacijom, u kojoj se, čini mi se, "čvrstina" zaveslaja uvijek više naglašavala naspram dobrog ritma i tempa i veslanja s "osjećajem", odnosno postizanja najboljeg propulzivnog učinka uz najmanju potrošnju energije. Kad se povuče crta, dinamički ergometar stvara biomehaničke uvjete za veslača koji neusporedivo bolje simuliraju uvjete veslanja u čamcu. A to je i cilj, zar ne? Želimo dobiti pokazatelje koje ćemo s najvišem stupnjem sigurnosti moći prenositi u ono što nas ultimativno i zanima - u veslanje na vodi.
Treba li veslanje na statičkom ergometru u potpunosti izbaciti iz upotrebe? Mislim da ne. Mislim da ima situacija u treningu kad veslanje na statičkom ergu može biti od koristi. Primjer su treninzi u kojima se ciljano želi naglasiti gore spomenuta čvrstina zaveslaja, kad se želi naglasiti stvaranje sile kroz propulzivnu fazu zaveslaja. Mislim da bi posebice skifisti mogli imati koristi od povremenih treninga na fiksnom ergometru, i to zbog karakteristika zaveslaja u skifu koji je naravno više "tegleći" naspram zaveslaja u ekipnim čamcima. No, čak i kod okorjelih skifista, ne vidim rezona da vrijeme provedeno na statičkom ergu na bilo koji način dominira nad vremenom provedenom na dinamičkom ergu. Ni blizu.
**
Dragi treneri, prihvatite tu ruku i izađite. Stavite te slajdere pod ergometar.
Neće vam biti žao.
 

 

5. 12. 2020.

HVS je klubovima uputio rezultate testiranja na ergometru, ali u njima nema rezultata sa pomičnih ergometara (slider), tako da mi objavljujemo i tablicu rezultata naših veslača (i braće Lončarić iz Iktusa). Nažalost tablica rezultat HVS-a nije u istom formatu kao dobar obrazac koji nam je poslan iz HVS-a. U jednoj ćeliji ima više podataka tako da nam se to nije dalo usklađivati i sve staviti u jednu tablicu. Napominjemo da su rezultati na pomičnim ergometrima malo bolji nego na fiksnim jer je moguće držati viši tempo.

Komentar rezultata naših veslačica i veslača svih kategorija napisat će treneri i njih ćemo naknadno objaviti na našim stranicama www.mladost.hr.

Rezultati

U nastavku slijedi objašnjenje zašto u HAVK Mladost nastojimo ne testirati naše veslače na fiksnom ergometru? 

Prvi razlog je mogućnost ozljede lumbalnog dijela leđa na maksimalnom testu na fiksnom ergometru. Najluđi test je bio 30 minuta na tempu 22 na fiksnom ergometru. Taj test je na primjer bio završetak veslačke karijere Tonija Urlića i naši veslači ga više sigurno neće raditi.

Drugi, jednako bitan razlog, je što veslanje na fiksnom ergometru trpi loš ritam, dok veslanje na pomičnom ergometru nagrađuje dobar ritam i olakšava veslanje na većem tempu (sad treba znati razliku između ritma i tempa). Fiksni ergometar favorizira visoke i veslače veće mase (baš tim redom) u usporedbi s nižim i lakšim veslačima. Na pomičnom ergometru ta razlika je sličnija razlici rezultata na vodi. Kako nam je cilj dobiti veslače koji će biti zdravi i brzo veslati u čamcu, još prije 20 godina smo počeli trenirati (2000. godine smo nabavili dva RowPerfect-a), a prije 12 godina i testirati veslače na pomičnim ergometrima. Još bolje je trenirati na RP3 ergometru (prije RowPerfect), ali za ove ergometre nemamo puno rezultata za usporedbu.

Iza Olimpijskih igara u Londonu Nikola se dogovorio s Pavlom Mikulićem da se i testiranja primitka kisika rade na pomičnim ergometrima.

Razlika između pomičnog Concept II ergometra i RP3 je manja nego između fiksnog i pomičnog Concept II ergometra tako da ćemo i još neko vrijeme sva testiranja raditi na pomičnim Concept II ergometrima.

Sve koji govore da klubovi nemaju mogućnosti nabaviti pomične ergometre podsjećamo da četiri kompleta šina koštaju kao jedan ergometar. Na regatama se vidi da klubovi imaju izvrsne i skupe čamce, koji su često kvalitetniji od rezultata koji postižu veslačice i veslači koji veslaju u njima. Nije istina da se nema novaca, nego se ne razumije što donosi ubrzanje od desetak sekundi, a što u desetinkama sekundi, ozljede da ne spominjemo.

Kako Nikola kaže: "Izašao sam iz pećine prije 15 godina i ne vraćam se u pećinu". Martin i Valent  i svi s kojima je radio Nikola sve najbolje seniorske rezultate su ostvarili trenirajući na pomičnim ergometrima. Nažalost još uvijek i mi još nismo potpuno prešli na pomične ergometre iako imamo 8 slidera, 6 novih i dva stara RP3. Na fiksnim ergometrima treniraju oni koji još ne veslaju dulje od pola sata i to pri manjem otporu (drag).  Samo na natjecanjima na kojima nema mogućnosti veslati na pomičnim ergometrima, nastupit ćemo na fiksnim ergometrima.

Nikola Bralić i Goran Nuskern

 

14. 11. 2020.

Ovaj vikend trebaju biti obavljena testiranja na 6 km na ergometru.

Prva testiranja naših veslača su obavljena. Juniori A i B izveslali su odlične rezultate. Za usporedbu, kada su bili istih godina, u studenom 2004. godine Valent Sinković je išao 1:41,01, a Martin Sinković u siječnju 2005. 1:41,4. (Martinov rezultat iz studenog nemamo).

Svi rezultati će biti objavljeni sutra.

 

Predsjednik Skupštine HAVK Mladost saziva zasjedanje Izborne Skupštine u četvrtak 28. ožujka 2024. u 19 sati u Veslačkoj 26.

Više


Kalendar natjecanja u 2023. godini

Kalendar HVS-aFISA-e.