O veslanju

Olimpijske igre ili olimpijada

Olimpijske igre ili olimpijada

27. srpnja 2012.

Olimpijske igre ili olimpijada.

Oboje je ispravno ali nije isto. Olimpijada je razdoblje između dvaju olimpijskih igara, a u vrijeme 29. olimpijade naši veslači u četvercu na pariće bili su 4. na SP 2009., 1. 2010. i 3. 2012. Na Olimpijskim igrama u Londonu, u prvoj godini tridesete olimpijade modernih Olimpijskih igara nadamo se medalji.*

Naši veslači na dresovima i veslima imaju kvadratiće, a ne kockice, to bi bilo isto kao pobrkati pojmove fotografija i kip. Svi bi se čudili da uz fotografiju piše na primjer: "kip preuzet s www.worldrowing.com". Niz sličnih pogrešaka mogu napisati samo novinari neznalice, a takvih je sve više. Žarku Susiću, Milki Babović i toj generaciji novinara nije se moglo dogoditi takvo neznanje. Ako sami nisu znali, netko ih je uputio, a oni su te upute prihvatili. Danas novinari mogu lupetati što hoće, nažalost i na javnoj televiziji. Godinama ponavljajući gluposti ljudi se naviknu i prihvate krive izraze za neke pojmove. Zato ćemo na stranicama Hrvatskog akademskog veslačkog kluba Mladost  povremeno objaviti tekst s objašnjenjem pojmova iz veslanja i sporta općenito, a koji se često u govoru krivo primjenjuju.

* U originalu teksta, koji je sad ispravljen, krivo je navedeno da olimpijada završava u godini Olimpijskih igara. Inače dan nakon objave ovog teksta u Jutarnjem listu objavljen je na ovu temu tekst uvijek preciznog Inoslava Beškera.

 

Predsjednik Skupštine HAVK Mladost saziva zasjedanje Izborne Skupštine u četvrtak 28. ožujka 2024. u 19 sati u Veslačkoj 26.

Više


Kalendar natjecanja u 2023. godini

Kalendar HVS-aFISA-e.