Povijest

Sjećanja na neke tajnike

Miroslav papa Mažgon

9. srpnja 2019.

Miroslav papa Mažgon

Miroslav Mažgon je dugi niz godina godina bio tajnik AVK Mladosti. Uvijek besprijekorno odjeven, stroga pogleda, radio je u tajništvu svoj uredski posao, a onda bi se bešumnim hodom iznenada  pojavio na najneočekivanijem mjestu u klubu i provjeravao je li sve u redu. Ne samo da nije dozvoljavao da netko pravi nered, nego nije trpio niti da se netko besposleno smuca po klubu. Smjesta je takove zapošljavao, najčešće skupljanjem otpadaka oko kluba, odvozom grana i lišća. Iako relativno nizak i tanašan u klubu u kojem se itekako cijene visina, snaga, mišići, uživao je opće poštovanje, a mlađi su ga se veslači čak pomalo pribojavali. Posebno je bio osjetljiv na neovlašteno branje voća koje se inače planski, pažljivo skupljalo, uskladištavalo i cijele zime dijelilo veslačima nakon treninga.

Kako su mlađi doživljavali Mažgona možda najbolje ilustrira događaj kasnog projeća 1964. godine. Četverac podmlatka se nakon treninga neopaženo popeo na trešnju iza kluba. U pokušaju da dosegne zrelije trešnje, D. Š. je pao s trešnje s visine otprilike prvog kata i ostao ležati na zemlji. Strčali smo se oko njega da vidimo je li živ, a on je prosiktao na nas: „Tiho, bu nas Mažgon čul!“

 

S vremenom bi veslači naslutili da se iza maske strogog policajca krije vrlo prijazna osoba koja s velikim zadovoljstvom priprema i dijeli čaj, zimi dijeli kruške i jabuke dajući do znanja kako su za njih zaslužni svi koji su ih skupljali, a ne jednostavno pojeli. Vjerujem da njegov nadimak "papa" ili "tata" Mažgon potječe upravo od takovog njegovog odnosa prema mladima. Zanimljivo je kako su sve generacije prihvaćale uloge poslušnika i pred najmlađima katkad i glumili veliku revnost u izvršavanju zadataka koje je zadavao papa Mažgon. Sam je uzgajao cvijeće, uređivao živice, izdavao i primao klupske majce za utrke, vodio evidencije, organizirao sastanke, ...

Papa Mažgon ne samo da je cijeli život posvetio klubu, već je klubu opručno ostavio i svoju imovinu, pored ostalog i kuću u centru grada.

Kako je i od kuda došao tata Mažgon, nisam uspio ustanoviti. Očito je bio obrazovan, a po sjećanju trenera Zdilara koji je u to doba često statirao u HNK-u i s Mažgonom znao pričati o kazalištu, razumio se u kazališnu problematiku, posebno u operno pjevanje i načine odabiranja pravih glasova za određene uloge. Čovjek istog imena i prezimena bio je istaknuti bunjevački Hrvat, aktivista, oko 1934. godine.i spominje se u Wikipediji i na web stranicama o Subotici. Po godinama bi to mogao biti naš tata Mažgon.

 

Vezana galerija

Predsjednik Skupštine HAVK Mladost saziva zasjedanje Izborne Skupštine u četvrtak 28. ožujka 2024. u 19 sati u Veslačkoj 26.

Više


Kalendar natjecanja u 2023. godini

Kalendar HVS-aFISA-e.