Članstvo

Željko Plašćar - Maskl, 1936. - 2015.

28. travnja 2012.

Željko Plašćar, dipl. ing. arh.

Rođen je u Zagrebu, 18. svibnnja 1936. gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju - V. mušku. U Zagrebu je završio i arhitektonski fakultet. Diplomirao je u klasi prof. Neithardta.

Radio je u struci, u Industrogradnji, Poljomontaži. Nakon rada na gradilištima i projektiranja prelazi u Zavod za izgradnju grada Zagreba odnosno Urbanistički zavod grada Zagreba te sudjeluje u najvažnijim prostornim planiranjima Zagreba, predaje i sudjeluje na brojnim domaćim i stranim stručnim skupovima, obavlja niz studijskih putovanja diljem svijeta. I danas povremeno radi kao stalni sudski vještak  za arhitekturu i graditeljstvo. Popis njegovih stručnih radova je impozantan i dan je u privitku. Sežu od projektiranja i izvedbe krovnih konstrukcija tvorničkih hala diljem bivše Jugoslavije preko priprema i uređenja zemljišta za interpolirane objekte, stambene, industrijske, komunalne u Zagrebu, izrada operativnih planova danas svima poznate revitalizacije Tkalčićeva ulice u Zagrebu, pa urbanistički programi za sportsko rekreacione centre Medvešćak, Novi Zagreb, urbanističke dokumentacije za Univerzijadu, podbrežje Medvednice, elektroenergetski prsten 110 kV Podsused - Resnik. Sudjelovao je na brojnim savjetovanjima i stručnim skupovima u zemlji i inozemstvu. Radio je u ocjenjivačkim sudovima za rješenje zapadnog ulaza u Zagreb, hotela Intercontinental, SRC-a Novi Zagreb i Medveščak. Bio je član brojnih radnih grupa, komisija i odbora, od Stručne komisije VSZ za izgradnju SRC Jaruna, SRC potok Vrapče do gospodarenja Kaštelanski zaljevom.

Hobi mu je izrada grafika te je imao jednu samostalnu izložbu i više zajedničkih. Bavi se i  filatelijom i posjeduje zbirku brodova.

Veslao je u AVK Mladosti od 1952. do 1960. godine. Od 1957. do 1960. godine bio je prvak države u četvercu bez i četvercu sa kormilara i član veslačke reprezentacije Jugoslavije.
 
Na Eurposkom prvenstvu u Poznanu 1958. bio je treći u 4+, sljedeće godine peti na prvenstvu Europe u Maconu i pobjednik međunarodne regate u Lecu - Italija. U četvercu su s njime stalno veslali Čupin i Ivanković, a četvrti je bio Vuletić, pa Škarica, pa Konečni i Lašić. Kormilario je Butković. O nekim događajima iz tog vremena pogledajte biografiju dr. prof. Branka Vuletića i u crticama iz povijesti!

Odličan je bio i u drugim sportovima. U vojsci se intenzivno bavio atletikom - na svearmijskom prvenstvu u atletici 1962. postigao 11,4 s na 100 m te bacio disk 49,26 m. Dugo godina smatran je najjačim tenis serviserom u klubu. Više godina bio je uspješan tehnički referent kluba te dopredsjednik kluba. Redovito je sudjelovao na subotnjem haklu, a u ozbiljnijim godinama srijedom i subotom igrao je belu.

 

Vezana galerija

Predsjednik Skupštine HAVK Mladost saziva zasjedanje Izborne Skupštine u četvrtak 28. ožujka 2024. u 19 sati u Veslačkoj 26.

Više


Kalendar natjecanja u 2023. godini

Kalendar HVS-aFISA-e.