Ostale novosti

Coastal Rowing - Priobalno veslanje

Kristina Fortuna treća na svjetskom prvenstvu u obalnom veslanju

16. listopada 2018.

U subotu, 13. listopada, Kristina Fortuna, donedavno naša juniorka, na svjetskom prvenstvu u coastal rowingu u Kanadi, veslajući u četvercu na pariće s kormilarom Monaka, osvojila brončanu medalju!

Kristinina je obitelj preselila u Monako i Kristina se odmah uključila u tamošnje veslanje. Prepoznat je njen talent, te se intenzivno tražilo odgovarajuće veslačice kako bi se formirala obećavajuća momčad. Kristina je svakodnevno trenirala u klasičnom skifu, a samo par puta tjedno sastajala se posada za priobalno veslanje. Posada je zapravo međunarodna jer u njoj vesla jedna Njemica, jedna Francuskinja, jedna Monegaskinja (stanovnica Monaka) i jedna Hrvatica, štrokerica Kristina Fortuna! Usprkos relativno kratkom vremenu uveslavanja, te iako je to Kristini bio prvi međunarodni nastup u seniorskoj konkurenciji, polučile su senzacionalan rezultat!

U konkurenciji 22 posade, 12 je veslalo u A finalu. Na stazi od šest kilometara, sa šest bova koje je trebalo obići, sa vjetrom i valovima koji u klasičnom veslanju ne bi bili zanemarivi, a spiker ih je okarektizirao beznačajnim, najbolje su se snašle ruska posada. Ona je već na 1000 metara, kod okreta oko prve bove imala veliku prednost koju je do kraja još povećala.

Druga je bila Španjolska koja se istakla startom. Start je za pojmove klasičnog veslanja neobičan. Starta se iz plićaka, jedinica i dvojka sjede u čamcu, trojka, četvorka i kormilar uskaču u čamac, a dva pomoćnika guraju čamac od obale. U samom startu Španjolke su stekle dužinu prednosti, a slijedile su Francuskinje i Irkinje. 

"Naš" Monako se strpljivim veslanjem probio na treće mjesto već prije prve bove, što se pokazalo vrlo značajnim. Naime, nekoliko se čamaca prilikom obilaska bove ispreplelo i gotovo zaustavilo. Po riječima spikera, upravo takove situacije daju posebnu draž priobalnom veslanju, dajući veći značaj kormilarenju i taktici. Spiker kao da je žalio što nema velikih valova, a za nas "klasičare" neobično je bilo vidjeti kako čamci vrludaju na bočnim valovima i vjetru. Vrijedi pogledati utrke, svaka cca 20 minuta, vidi https://www.eurovisionsports.tv/fisa

Uspjeh posade iz Monaka popratili su tamošnji mediji, danas (utorak) će biti doček, a najavljen je i prijem kod princa od Monaka.

Bravo Kristina!

 

Vezana galerija

Predsjednik Skupštine HAVK Mladost saziva zasjedanje Izborne Skupštine u četvrtak 28. ožujka 2024. u 19 sati u Veslačkoj 26.

Više


Kalendar natjecanja u 2023. godini

Kalendar HVS-aFISA-e.